Egyetemi oktatás

Cégünk vezetője, Csicsman József a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Szegedi Tudományegyetem oktatója is egyben. Elsősorban adatbányászatot, statisztikát oktat gyakorlati megközelítésből.

Az SZTE Kalmár Intézetében a Statisztika gyakorlati alkalmazásait, a BME Matematika Intézetében pedig a Matematikai statisztikai programcsomagokat, azaz a SAS és az SPSS használatát oktatja.

Magyar, illetve angol nyelvű kurzusai gyakorlati részének teljesítéséhez a hallgatók esszét, esettanulmányt készítenek, eredményeiket egy prezentáció keretében összegzik.

Esettanulmányok készültek már csalás felderítésről, scoringról, ügyfél viselkedés modellezéséről, esszék a magyar lakosság demográfiai változásainak modellezéséről, diplomamunkák a mikroszimulációról.

Bővebb információt a kurzusokról Csicsman József SZTE honlapján és BME honlapján talál.

Cégünk a BME Információ- és Tudásmenedzsment Tanszékével együttműködve 2001-ben megalapította a Mikroszimulációs Kutatócsoportot.

Bővebb információt a mikroszimulációról ide kattintva érhet el.

 

Akkreditált továbbképzési program

Matematika oktatóprogramok használata az általános- és középiskolai tanításban

A továbbképzés célja az, hogy a matematika tanárok elsajátítsák az oktató szoftverek használatát, melyekkel szemléletesebbé, élvezetesebbé válik a matematika oktatása, könnyebbé a feladatsorok összeállítása és a bonyolult, nagy pontosságú számítások elvégzése.

 

A továbbképzés célcsoportja: általános és középiskolai matematika tanárok

A jelentkezés feltételei: egyetemi vagy főiskolai végzettség matematika és / vagy informatika tanár szakon, alapfokú számítógép kezelés előny

A továbbképzés összes óraszáma: 30

A továbbképzés végére teljesítendő tartalmi követelmények: A matematikai oktatásban aktív tanár ismerje és használja a tanítás színesítésére, megkönnyítésére alkalmas matematikai programokat. Az elméleti oktatás alapján a tanár el tudja dönteni, hogy oktatási munkája során mely témakörökben veszi igénybe a számítógép segítségét. A gyakorlati képzés után képes legyen saját iskolájában önállóan használni a számítógépes matematikai oktatócsomagot.

A továbbképzés nem kötődik meghatározott kerettantervhez vagy helyi tantervhez.

A továbbképzés tematikája:

 1. Alapelemek
  (konstansok, relációs műveletek, halmaz műveletek, exp., log., hiperbol., trig., logik., val., stat., ... függvények)
 2. Algebra és számelmélet
  (egyenlőtlenség, ill. egyenlet rendszerek, értékkészlet, egyszerűsítés, polinomok…)
 3. Vektorok és mátrixok
  (vektor és mátrix műveletek, előállításuk, Gauss-elimináció, sajátérték…)
 4. Analízis
  (konvergencia, határérték, deriválás, integrálás, numerikus és formális megoldások...)
 5. Ábrázolás, geometria
  (függvény transzformációk, polár, paraméteres, implicit ábrázolás, 2D, 3D ...)
 6. Valószínűségszámítás, statisztika
  A képzés kisebb részében elméleti ismereteket, nagyobb részében aktív számítógép használat segítségével történő gyakorlati ismereteket ad. Konzultációra is van lehetőség.

 

Nyári továbbképzés Angliában

Nyaranként megrendezésre kerül az angliai Oundle festői környezetű iskolájában a 3 napos TSM (Technology for Secondary / College MATHEMATICS) Workshop, melyre a világ számos országából (beleértve Magyarországot is) érkeznek a modern tanítási módszerekkel megismerkedni vágyó matematika tanárok. A továbbképzés keretében a matematika tanárok különböző szintű képzéseken vehetnek részt, több témakörből is választhatnak.

Az immár 10. éve megrendezésre kerülő TSM Workshop időpontja: 2011. július 11-14.

Az angol Certified AUTOGRAPH Trainer minősítéssel már nemcsak az Új Calculus Bt. munkatársai rendelkeznek, ugyanis a 2009-es és a 2010-es nyári TSM Workshopokon hazánk több matematika tanára is bizonyítványt szerzett.

A TSM Workshop honlapjának eléréséhez kattintson ide.